Ak dodržiavate základné pravidlá, o ktorých v tomto článku hovorí cestovateľka a novinárka Anna Onderková, dokážete sa vyhnúť žalúdočným problémom a vychutnať si dovolenku aj svetovú kuchyňu so všetkým, čo ponúka.
Ovplyvňujú nás predsudky
Kým cestujete v rámci Európy, napríklad do takého Talianska či Španielska, nad nejakými obmedzeniami v rámci stravy uvažuje len málokto. Bez problémov si v reštauráciách objednáte špagety či tapas. Akonáhle sa však presuniete viac na východ, do Ázie, prípadne na africký kontinent, jedlo začína byť pre mnohých omnoho pálčivejšou témou.
Mám kamaráta, ktorý pravidelne cestoval pracovne do Indie a priznal sa mi, že jediné, čo tam jedol, bola ryža. Ďalší môj známy žil dokonca pol roka v Thajsku a prezradil mi, že nikdy, ani jediný raz, nejedol v preslávených pouličných stánkoch, ktoré sú v Thajskom kráľovstve na každom kroku. Vždy sa stravoval len v reštauráciách a medzinárodných fastfoodoch.
Chytala som sa za hlavu pri ich rozprávaní, keďže ja som priam milovníčka ázijskej kuchyne, povestný streetfood je mojou cestovateľskou alfou a omegou ako prežiť a neumrieť od hladu. „Prečo sa ochudobňujú o úžasné gurmánske zážitky?“ vravela som si. Kdesi hlboko v sebe máme zakorenené predsudky, že strava na uliciach a všetko exotické, čo nepoznáme, je automaticky rizikové a náš európsky žalúdok, zvyknutý na maminu slepačiu polievku, segedínsky guláš a bryndzové halušky, to nezvládne. Často sú však tieto obavy úplne zbytočné.
Cestujte poistení doma aj v zahraničí.
Cestovné poistenie si u nás vyskladáte podľa seba. Pribaľte si poistenie batožiny, úrazu, zodpovednosti za škodu a iné. Rýchlo a jednoducho online.
Rôzne chute
Do Ázie cestujem pravidelne od roku 2016 a ak by som mala vyskladať rebríček kuchýň, ktoré som si absolútne zamilovala, tak na prvom mieste je určite japonská, za ňou indická a thajská s vietnamskou jej veľmi tesne šliapu na päty.
Áno, jedlo v týchto krajinách je iné, pre niekoho príliš pikantné, pre iného výrazné, niekomu vadí koriander, ktorý sa hojne používa. No vedzte, že takmer všade sa už dnes dá nájsť aj jedlo podľa vašich preferencií, prípadne vám ho vedia pripraviť menej alebo vôbec pálivé.
Stačí sa opýtať kuchára či čašníka, Ázijčania sú veľmi milí a svojim hosťom sa snažia maximálne vyhovieť. Takže prvú výhovorku, prečo odmietate exotickú kuchyňu, by sme mali vyvrátenú.
Streetfood náš každodenný
Tou druhou najčastejšou býva obava o hygienu a čistotu pri príprave jedál. Uznávam, nie vždy vyzerajú pouličné stánky a trhy vábne. Podľa mňa však majú osobitú atmosféru a bola by škoda nechať si ujsť národnú kuchyňu a recepty, ktoré sa v miestnych rodinách dedia z generácie na generáciu.
Poradím vám: vyberajte si na uliciach také stánky, pri ktorých sa tvoria najdlhšie rady, prípadne tam vidíte jesť aj deti. To je obvykle záruka toho, že jedlo bude nielen chutné, ale aj nezávadné. Ani domáci by predsa nejedli niečo, čo by im malo spôsobiť zdravotné problémy.
Výhodou týchto stánkov je, že vidíte doslova „do kuchyne“ a kuchárovi na ruky. Všímajte si, či suroviny, z ktorých varí, vyzerajú čerstvo a nie sú zvädnuté či hnilé. Prípadne vystavené dlho na priamom slnku. Väčšinou si to nedovolia, no možno vás to trochu upokojí a zmierni vaše obavy o čerstvosť a hygienu.
Zdroj: Archív Anny Onderkovej
Očkovanie pre každý prípad
Musím zaklopať na drevo, nikdy som nemala na cestách problémy s trávením či bolesti brucha, a to som ten typ, čo sa stravuje naozaj doslova na uliciach. Nikdy nezabudnem na trh vo vietnamskom meste Hue, kde som po celom dni behania po pamiatkach od hladu už takmer nevidela. Objednala som si polievku, do ktorej mi kuchárka nahádzala všetko, čo mala poruke.
Polovicu zo surovín som videla prvýkrát, no bolo mi to jedno. Aj to, že okolo mňa pobehovali sliepky, pri nohách mi ležali dva túlavé psy a odprisahala by som, že sa mi o jednu obtrel potkan. Až pri odchode som si všimla, že taniere a príbory umývajú vo vedre, v ktorom bola taká špinavá voda, že som radšej odvrátila zrak a snažila sa na ten pohľad rýchlo zabudnúť. Vravela som si, že ak tu nedostanem minimálne brušný týfus, tak už naozaj nikde. Tá polievka ale bola geniálna. A čuduj sa svete, nič mi nebolo, žiadne ťažkosti neprišli ani na ďalší deň, ani počas celého môjho pobytu.
Som presvedčená, že aj cestovaním si budujeme určitú imunitu. Ak sa budeme neustále panicky strániť baktérií, skolí nás choroba omnoho ľahšie.
Zároveň ale rozhodne nie je na škodu očkovanie proti spomínanému brušnému týfusu. Vyskytuje sa hojne v krajinách s nižším hygienickým štandardom, najmä v Ázii či v Afrike, no aj v obľúbených turistických destináciách ako Turecko, Tunisko či Egypt.
Pozor na vodu!
Zároveň je dôležité dávať si pozor najmä na vodu. My na Slovensku máme naozaj šťastie, že môžeme piť čistú a nezávadnú vodu priamo z vodovodného kohútika. Čo by za to mnohé krajiny dali. Najmä na ostrovoch a v mnohých krajinách mimo Európy sa odporúča piť iba balenú vodu.
Zároveň si tiež dávajte pozor na ľad, ktorý vám ponúknu do drinku. Malo by byť pravidlom, že tento ľad sa vyrába z balenej vody, čo v lepších reštauráciách aj dodržiavajú, no na ulici by som za to nedala ruku do ohňa.
Ak máte citlivý žalúdok, dajte si pozor aj na ovocie a zeleninu. Ak ich obľubujete jesť čerstvé, vyberajte si také, ktoré sa dajú šúpať. V opačnom prípade nemáte istotu, v akej vode boli umývané a či vôbec.
Niektorí ľudia používajú balenú vodu aj na umývanie zubov, no to som ja nikdy nerobila ani v takej Indii či Kambodži. Pokiaľ ju vyslovene neprehltnete, nemalo by sa vám pri umývaní chrupu nič stať.
Tip od nás
Na svojich potulkách svetom a dobrodružných výpravách nezabudnite na cestovné poistenie. Môžete využiť poistenie online pred každou cestou alebo dovolenkou a pohodlne sa poistiť do pár minút trebárs aj cestou na letisko. Ak využijete celoročné cestovné poistenie nemusíte myslieť na poistenie pri každom vycestovaní. Nezabudnite na mnohé praktické pripoistenia, o ktorých hovorila aj Anna Onderková v našom podcaste Zdravý rozum.
Prvá pomoc
Pred cestami do exotiky sa mi tiež osvedčilo užívanie probiotík, ktoré majú priaznivý účinok na črevnú mikroflóru aj imunitu. Užívala som ich aj pri mojej poslednej ceste do Indie, ktorú som absolvovala začiatkom tohto roka, a zvládla som ju bez jedinej komplikácie, ktorá by súvisela so stravou alebo nápojmi.
Zároveň pravidelne užívam vitamíny. Céčko, magnézium a zinok nikdy nechýbajú v mojej cestovnej lekárničke. A pre istotu v nej mám vždy aj lieky na zažívacie problémy ako napríklad živočíšne uhlie. To ma raz doslova zachránilo na Malorke, kde som sa priotrávila morskými plodmi v mojej obľúbenej paelle. Zopár tabletiek, ktoré dokážu rýchlo neutralizovať jedy, to ale v priebehu jednej noci vyriešilo. Do vašej cestovnej lekárničky si teda určite nezabudnite pribaliť aj staré dobré „čierne uhlie“, spomínané vitamíny a výživové doplnky a pre každý prípad majte VŽDY aj cestovné poistenie. Opatrnosti nikdy nie je dosť a prihodiť sa môže všeličo.
Zdroj: Archív Anny Onderkovej
Cestovné poistenie vás môže zachrániť
Možno máte skutočne príliš citlivý žalúdok, možno ste si len ešte nevybudovali dostatočnú toleranciu na exotické plodiny a nejakú tú „exotickú“ imunitu, možno vám nejaké jedlo nesadne alebo sa pozabudnete a napijete sa vody z vodovodu.
Žiaľ, mám vo svojom okolí aj prípady, kedy kvôli takýmto problémom skončili moji známi v nemocnici v cudzej krajine. Nie je to nič príjemné, no vďaka komerčnému cestovnému poisteniu sa im dostala rýchla a nadštandardná (na miestne pomery) zdravotná starostlivosť na súkromných klinikách.
Presne na tie totiž máte s týmto cestovným poistením nárok. A keďže som videla, ako vyzerajú verejné nemocnice v niektorých krajinách, vo väčšine z nich by som so zdravotnými problémami rozhodne skončiť nechcela. Nech je pre vás teda cestovné poistenie rovnakou samozrejmosťou ako cestovné doklady či dobre vybavená lekárnička.
A zároveň si užívajte exotickú kuchyňu na svojich cestách. Chuť je predsa tiež jedným zo zmyslov, ktoré sa oplatí v zahraničí rozmaznávať.
Stiahnite si e-book Prevencia u všeobecného lekára, gastroenterológa a zubára
Pred svojimi cestami (nielen) do exotických krajín nezabúda cestovateľka Anna Onderková ani na prevenciu. Stiahnite si náš e-book, v ktorom sa dozviete podrobné informácie o tom, ako prebiehajú preventívne prehliadky u všeobecného lekára, v gastroenterologickej ambulancii či v zubnej ambulancii.
Autorka: Anna Onderková