Laktózová intolerancia, teda neznášanlivosť mlieka a mliečnych výrobkov, je najrozšírenejšou potravinovou intoleranciou. Vzniká vtedy, keď organizmus nie je schopný stráviť laktózu – mliečny cukor.
Ak si po mliečnych výrobkoch pravidelne všimnete nafukovanie, hnačky a plynatosť, požiadajte svojho lekára o test.
Ako sa prejavuje intolerancia na laktózu?
Kedy navštíviť lekára?
Ako vyzerá test na neznášanlivosť laktózy?
Aký je rozdiel medzi potravinovou intoleranciou a alergiou na potraviny?
Čo je intolerancia na mlieko?
Intolerancia na mlieko je väčšinou neškodný stav, avšak s poriadne nepríjemnými príznakmi. Neznášanlivosť mlieka sa prejavuje vtedy, ak vaše tenké črevo netvorí dostatok laktázy.
Laktáza je enzým, ktorý premieňa mliečny cukor na 2 jednoduché cukry – glukózu a galaktózu. Tie sa cez črevnú výstelku vstrebávajú do krvi.
A čo sa deje, ak máme nedostatok laktázy v tele? Objavia sa tráviace problémy, napríklad hnačky, pretože v tenkom čreve sa zvýši objem vody, aby nestrávená laktóza z jedla mohla prejsť do hrubého čreva.
Nestrávenú laktózu v hrubom čreve rozkladajú naše črevné baktérie, pričom tvoria odpadovú látku – plyn. A práve nadbytok plynu spôsobuje nepríjemné nafukovanie, čo môže priniesť bolesti a kŕče v dolnej časti brucha, najmä v okolí pupka.
Aké sú príznaky intolerancie na mlieko?
Pocítite ich do 2 hodín po jedle, resp. vypití potraviny s laktózou. U niekoho sa ťažkosti dostavia už do 30 minút. Patrí sem hlavne:
hnačka,
nevoľnosť (niekedy aj zvracanie),
nadúvanie,
žalúdočné kŕče,
plynatosť.
Kedy navštíviť lekára?
Ak po mliečnych jedlách opakovane zaznamenávate nepríjemné stavy, dohodnite si stretnutie s lekárom. Je to dôležité aj z toho dôvodu, že pri vylúčení mliečnych výrobkov prichádzate o zdroje vápnika, a tie treba rozumne nahrádzať.
Diagnostika laktózovej intolerancie
Okrem testu z krvi, čo je najbežnejší postup, existuje výdychový laktózovo-tolerančný test. Hovorí sa mu tiež vodíkový dychový test. Na čo slúži?
Pri teste sa meria množstvo vodíka v dychu, po vypití nápoja s vysokým obsahom laktózy. Ak vaše telo nevie tráviť laktózu, v dychu budete mať viac vodíka, ako je bežné.
U dojčiat a malých detí sa zvyčajne odporúča aj test kyslosti stolice. Testom sa meria množstvo kyseliny mliečnej v tele.
Typy intolerancie na mlieko
Existujú 3 hlavné typy neznášanlivosti laktózy.
1. Primárna intolerancia na mlieko – dôsledok starnutia
Ide o najbežnejší typ intolerancie laktózy. Narodíme sa s dostatkom laktózy, avšak vekom sa jej tvorí menej a menej. Dôvod? S pribúdajúcim rokmi jeme pestrejšiu stravu, a tak mlieko už nie je základom.
Tento typ intolerancie je častejší u ľudí s ázijskými, africkými a hispánskymi koreňmi.
2. Sekundárna intolerancia na mlieko – kvôli chorobe alebo zraneniu
Intolerancia na mlieko je najčastejšie výsledkom črevných chorôb, napríklad celiakie a zápalových stavov. Ťažkosti so spracovaním laktózy niekedy vzniknú aj po chirurgickom zákroku alebo poranení tenkého čreva. Zdravá hladina laktózy sa obnovuje, ak vyriešime základnú príčinu.
U menších detí sú tráviace problémy vyvolávané najmä infekciami v tráviacom trakte. Zvyčajne to trvá iba niekoľko týždňov, potom deti nemajú problémy s prijatím mlieka.
3. Vrodená a vývojová intolerancia na mlieko
Veľmi zriedkavo je intolerancia laktózy zdedená. Ak rodičia prenesú defektný gén na dieťa, výsledkom je absolútna neprítomnosť laktózy. Dieťa neznáša už materské mlieko – po ňom, rovnako aj po bežnom umelom mlieku, dostane hnačku, kŕče, a teda aj bolesti.
Ak stav nerozpoznáme včas, môže byť nebezpečný. Dieťa pomaly chudne, lebo nemá dostatok výživy a tekutín. Riešením je podávanie laktózy v kvapkách, či bezlaktózové umelé mlieko.
Čo sa týka vývojovej intolerancie laktózy, hovoríme o nej pri predčasne narodených deťoch. Ich malé telá totiž začínajú tvoriť laktózu až po 34. týždni tehotenstva, no ony sú už medzitým na svete.
Intolerancia na mlieko – dá sa liečiť?
Na tento stav neexistuje žiadny liek, ale pomôžeme si aj sami. Ako? Jednoducho tak, že znížime príjem jedál a nápojov s obsahom laktózy. To je tzv. bezlaktózová diéta.
Lenže, laktóza sa nenachádza len v mlieku a v mliečnych výrobkoch, ako si mnohí myslia. V skrytej forme je neraz v slanom a sladkom pečive, v čokoládových a tukových polevách, v jogurtoch, zmrzline, v margarínoch, či dokonca v údeninách.
Mliečny cukor je taktiež v mnohých liekoch, náhradných sladidlách, potravinových doplnkoch a energetických tyčinkách. Z tohto pohľadu je teda sledovanie všetkého, čo si dávame do úst, pomerne náročné.
Pozitívnou informáciou však je, že väčšina ľudí zvláda tento stav bez toho, aby sa musela vzdať všetkých mliečnych potravín. V obchodoch sú dobre dostupné bezlaktózové mlieka, bezlaktózové jogurty či syry.
Niektoré mliečne výrobky obsahujú prirodzene málo laktózy, ako napríklad tvrdé syry.
Kravské vs. sójové mlieko – je rozdiel v obsahu laktózy?
Áno, jednoznačne. Sójové mlieko, či ďalšie rastlinné náhrady mlieka, laktózu neobsahujú. Naopak, kozie i ovčie mlieko laktózu obsahuje, dokonca v porovnateľných množstvách, ako to kravské.
Aj preto je pri intolerancii laktózy oveľa vhodnejšie bezlaktózové kravské mlieko alebo rastlinné náhrady mlieka, ako:
sójové,
ryžové,
ovsené,
mandľové,
kokosové,
quinoové.
V materskom mlieku sa nachádza veľké množstvo laktózy.
Aký je rozdiel medzi intoleranciou laktózy a alergiou na potraviny?
Intolerancia laktózy nie je to isté, ako alergia na mlieko a mliečne výrobky. Tá je výsledkom prehnanej reakcie imunitného systému na mliečnu bielkovinu.
Ak máme alergiu na mlieko, na spustenie reakcie väčšinou stačí aj malá čiastočka alergénu. Zvyčajne sa to ukáže na koži (hlavne vyrážkami, ekzémom a svrbením), ale tiež dýchacími problémami – sipotom, sťaženým dýchaním. Samozrejme, môžu sa pridružiť aj tráviace problémy.
Alergiu na mlieko vidíme najčastejšie u detí, no až 85 % z toho „vyrastie“ vo veku 3 rokov. Pri alergii na mlieko sa treba vzdať všetkého mlieka a všetkých mliečnych výrobkov, nielen tých bezlaktózových, ako pri intolerancii na laktózu.
Test potravinovej intolerancie
Najlepším riešením pri podozrení na potravinovú intoleranciu, a najmä, ak si nie ste istí, aké produkty vám robia ťažkosti, je test špecifických IgG protilátok.
Testom sa zisťuje reakcia vášho tela na ovocie, zeleninu, mlieko, vajcia, obilniny, strukoviny, orechy, rôzne druhy mäsa a iné potraviny.
Autor: Sabína Zavarská
Odbornú kontrolu zabezpečila Ivana Kachútová, MSc., nutricionistka. Vyštudovala Bachelor a Master of Science in Nutritional Science na Viedenskej univerzite vo Viedni. Pôsobí na Lekárskej fakulte UK v Bratislave ako externá doktorandka na Ústave hygieny.
Zdroje:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lactose-intolerance/symptoms-causes/syc-20374232
https://www.alphamedical.sk/laktozova-intolerancia-li-alergia-na-kravske-mlieko-akm