Kolorektálny karcinóm (zhubné nádorové ochorenie hrubého čreva a konečníka) sa začína malými zhlukmi buniek – polypmi. Tie sa tvoria vnútri čreva, pričom niektoré sa „zvrhnú“ – menia sa na rakovinové.
Niekedy trvá roky, kým polypy ohrozia náš život. Inokedy rastú rýchlejšie, a vtedy sú nebezpečnejšie.
Výskyt rakoviny hrubého čreva a konečníka neustále rastie, pretože mnohí podceňujú prvotné príznaky a lekára vyhľadajú až v pokročilom štádiu.
Týka sa to aj vás?
Zaznamenali ste niečo zlé?
Povedali ste to svojmu lekárovi?
Tisíce pacientov, ktorí prídu neskoro
Každý rok odchádza od lekára viac ako 5 000 nových pacientov, ktorý oznámia diagnózu – kolorektrálny karcinóm. Väčšinou ide už o pokročilé štádiá, keď nie je veľká nádej.
Viac ako 3 000 ľudí ročne umiera teda zbytočne! Ak by rizikoví pacienti absolvovali preventívne vyšetrenia, situácia by bola úplne iná.
Ktoré ochorenia a stavy zvyšujú riziko rakoviny?
Lekári si stále nie sú stopercentne istí, prečo vlastne rakovina hrubého čreva a konečníka vzniká. Známe sú iba faktory, ktoré k tomu výrazne prispievajú. Maximálne nebezpečná je ich kombinácia. Toto sú faktory, ktoré nedokážeme ovplyvniť:
vyšší vek – nad 50 rokov, ale v posledných desaťročiach pribúdajú mladší pacienti,
rakovina v minulosti, resp. polypy – dokonca aj vtedy, keď vám v minulosti zistili iba nezhubné polypy v hrubom čreve, máte vyššie riziko kolorektálneho karcinómu,
zápalové ochorenia čriev – napríklad ulcerózna kolitída a Crohnova choroba,
rodinná predispozícia – niektoré génové mutácie zvyšujú riziko, no našťastie to nie je pravidlo,
rádioterapia – ak ste v minulsti podstúpili ožarovanie brucha kvôli inému druhu rakoviny, máte vyššie riziko kolorektálneho karcinómu,
afroamerická rasa – najvyšší výskyt spomedzi všetkých rás.
Faktory, ktoré vieme ovplyvniť:
Nesprávne stravovanie – vyprážané jedlá, nekvalitné tuky, údeniny, veľa červeného mäsa, veľa jednoduchých sacharidov, málo vlákniny.
Sedavý spôsob života – pravidelná fyzická aktivita znižuje riziko rakoviny hrubého čreva.
Diabetes – cukrovkári majú zvýšené riziko.
Obezita – vyššie riziko rakoviny, dokonca vyššie riziko úmrtia na ňu.
Fajčenie a alkohol.
Kedy treba spozornieť?
Keď pozorujete akékoľvek príznaky, ktoré vás znepokojujú, dohodnite si termín u svojho lekára – bez ohľadu na to, či máte 20 alebo 60 rokov. Veľmi podozrivé sú tieto symptómy:
dlhotrvajúce poruchy vylučovania – striedanie zápchy a hnačky,
časté nutkanie na stolicu,
plynatosť,
kŕče, bolesti v brušnej oblasti,
tenká stolica,
tmavé sfarbenie stolice,
krv alebo hlieny v stolici,
svrbenie, opuch konečníka,
nechuť do jedla, chudnutie,
únava, vyčerpanosť,
závrate,
anémia (chudokrvnosť),
časté horúčky (bez zjavnej príčiny).
Ako zo zdravých buniek vznikajú rakovinové?
Rakovina hrubého čreva sa začína vtedy, keď zdravé bunky začnú mutovať. Presnejšie – mení sa ich DNA. Pokiaľ bunky rastú a delia sa usporiadaným spôsobom, naše telo funguje normálne. No pri poškodení bunkovej DNA sa bunky začnú nekontrolovateľne deliť, hoci to nie je potrebné. Keď sa bunky so zmutovanou DNA nahromadia, rastie nádor.
Prvý príznak = polypy
Prvým príznakom potenciálnej rakoviny hrubého čreva sú polypy. Spočiatku nemusia spôsobovať žiadne problémy, a ak aj, tak iba nevýrazné. Lenže – práve z polypov sa často stávajú rakovinové nádory. Práve v tomto štádiu má pacient najväčšiu šancu, že lekári zachytia vývoj a stav neprerastie do neriešiteľných rozmerov.
Skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka
Skríningové vyšetrenie hrubého čreva a konečníka vám lekár urobí vo veku 50 rokov. Pokiaľ ste v niečom rizikoví – trpíte cukrovkou, Crohnovou chorobou, alebo máte rakovinu v rodine – môže odporučiť aj skoršie testovanie alebo častejší skríning.
Prvým krokom je testovanie na krvi v stolici – tzv. test na okultné krvácanie. Vzorku si odoberiete v pohodlí domova, do špeciálnej nádoby, a prinesiete ju k lekárovi. Testovacie sady si môžete kúpiť aj v lekárni.
Odbornejším vyšetrením je kolonoskopia. Školený personál jasne vidí polypy a zmeny v črevách, navyše ich vie do pár sekúnd odstrániť. Pri vážnejšom náleze sa zvažujú ďalšie postupy a metódy.
Krv v stolici ešte nemusí znamenať rakovinu. Lekári odporúčajú ďalšie diagnostické vyšetrenia.
Liečba rakoviny hrubého čreva a konečníka
Aj na Slovensku je dostupná moderná liečba rakoviny hrubého čreva a konečníka. Máme tiež skvelých onkológov a chirurgov, ktorých uznávajú aj vo svete. Na Slovensku liečime kolorektálny karcinóm niekoľkými spôsobmi:
chirurgický zákrok,
ožarovanie,
chemoterapia/cielená terapia,
imunoterapia.
Prevencia vás nemusí stáť majetok
Predovšetkým pri rakovinových ochoreniach sa mnohokrát potvrdilo – radšej myslieť dopredu, ako sa snažiť dobehnúť minulosť. Prevencia je zvyčajne tou najlacnejšou „metódou“, ako sa vyhnúť vážnym ochoreniam. Pomôcť vám môže aj zdravotná poisťovňa, len sa musíte zaujímať o všetky možnosti.
Union Zdravotná poisťovňa významne podporuje pacientov so zvýšeným riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka. Poistenci Unionu majú už po 40-tke nárok na pravidelný test okultného krvácania, a to každé 2 roky. Na kolonoskopiu môžu ísť zdarma raz za 10 rokov.
Viac informácií získate na telefónnom čísle 0850 003 333, alebo tu: Skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka a tu: Vyšetrenie rakoviny hrubého čreva
Napriek medicínskym pokrokom je rakovina stále druhou najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku. Jej liečba stojí postihnutých nielen obrovské množstvo síl, no i nemalé sumy peňazí. Union poisťovňa vám preto ako prvá na Slovensku prináša možnosť poistenia onkologickej choroby, ktoré vám v prípade najhoršieho pomôže zvládnuť nepriaznivý finančný dopad, ktorý je, bohužiaľ, často s dlhodobou liečbou spojený.
Financie môžete použiť na čokoľvek, čo nie je hradené z verejného zdravotného poistenia. Napríklad splátky hypotekárneho a spotrebného úveru, rekonvalescenčný pobyt pri mori alebo akékoľvek výdavky spojené s plnohodnotným životom počas boja s rakovinou. Poistenci Union zdravotnej poisťovne majú 20% zľavu na poistenie onkologických chorôb a mnoho ďalších výhod.
Union zdravotná poisťovňa svojim poistencom prináša nadštandardné výhody v rôznych zdravotníckych zariadeniach a množstvo benefitov.
Zdroje: